Binnen ClickValue zetten wij ons iedere dag in om de online groei van onze klanten te versnellen. De online marketing wereld is constant in beweging en wij dus ook. Nieuwe ontwikkelingen volgen we op de voet, maar we testen altijd zelf of het ook écht werkt voor onze klanten.

Voor Google Shopping-gebruikers kan de recordboete die de Europese Commissie Google heeft opgelegd tot zorgen leiden. Eind juni legde Brussel de zoekgigant een boete van 2,42 miljard euro op vanwege machtsmisbruik. Een tweede boete vanwege misbruik op Android-toestellen is mogelijk onderweg.

ClickValue-consultant en SEA/Shopping-specialist Peter Maas benadrukt dat klanten zich op dit moment geen acute zorgen hoeven te maken over hun activiteiten op Google Shopping. “Op korte termijn zal het niet zoveel effect hebben. Google gaat waarschijnlijk in hoger beroep. Het is dan onwaarschijnlijk dat we er nu of zelfs in 2018 iets van gaan merken”, aldus Peter Maas.

Google zegt in een reactie het oneens te zijn met de conclusies die de Commissie getrokken heeft. “We zullen de beslissing in detail bekijken terwijl we een hoger beroep overwegen”, aldus Kent Walker, jurist bij Google. Hij voegt eraan toe uit te kijken naar een rechtszaak waarin Google zijn visie op de zaak voor het voetlicht kan brengen. Google bekijkt ondertussen hoe ze de beslissing van de Commissie in de nabije maanden moeten implementeren. “In alle mogelijke scenario’s zullen we in ieder geval waarde blijven leveren aan onze gebruikers en hoge kwaliteit, hoog bezoekvolume en sales aan onze handelaren.”

Waarom krijgt Google een boete opgelegd?

Gebruikers van Google zoeken via de zoekmachine op bepaalde producten. Automatisch verschijnt boven in het resultatenscherm dan een product-overzicht van Google Shopping. Gesponsorde berichten, omdat de aanbieders Google geld betalen voor die positie. Volgens de rechter komt daarmee Google’s eigen vergelijkingssite prominenter in beeld dan concurrerende vergelijkingssites, zoals Beslist.nl en Kieskeurig.nl. De rechter ziet dat als machtsmisbruik.

ClickValue volgt het nieuws uiteraard op de voet. Onze SEA-consultants en Online Marketing Solutions-team volgen de ontwikkelingen op diverse kanalen en onderhouden zelf contact met Google. Zo weten we altijd wat de laatste stand van zaken is. Over een plots dalende omzet vanwege de boete en daaropvolgende actie van Google (bijvoorbeeld het stopzetten van activiteiten, zoals de Commissie eist) hoeft niemand zich momenteel zorgen te maken. Mocht er plots iets veranderen dat invloed heeft op uw activiteiten op Google Shopping, dan houden wij u uiteraard op de hoogte. Persoonlijk én via kanalen als deze.

“Wij anticiperen altijd op iedere mogelijke verandering. Dat is wat ClickValue zo goed en betrouwbaar maakt.” 

| Peter Maas, Senior Consultant en SEA-specialist

Volgens persbureau Reuters overweegt de Europese Commissie Google nog een boete op te leggen. Deze keer vanwege machtsmisbruik van het Android systeem. Smartphonefabrikanten worden gedwongen om Android inclusief Google diensten af te nemen als zij toegang willen krijgen tot de appwinkel Google Play. Afname zonder Google diensten is mogelijk, maar weinig lucratief. Het is nog onduidelijk wanneer de Commissie hierin een volgende stap zet, maar ook in deze zaak blijven wij natuurlijk alert.

Meer weten over Google Shopping en hoe wij ook uw omzet kunnen laten stijgen?

Meer weten?

ClickValue is al meer dan tien jaar de online marketingafdeling van zijn klanten. Iedere dag zetten we ons vol in om de online groei van onze klanten te versnellen door het marketingproces zo effectief mogelijk in te richten. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u meer weten naar aanleiding van een van onze blogs?

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je niet langer wachten? Ons bellen kan natuurlijk ook. Wij zijn bereikbaar op 020 - 675 16 21.